Kattastrofalt snygga tights! TUT

Mjau allihopa!

IMG_7198IMG_7235

Nu va det alltså dags att bidra med lite inspiration igen, och jag kör vidare på samma tema med vanligtvis rätt ordinära plagg som jag tänkte ge en twist.

Nu den här gången så har turen kommit till våra kära tights. Frågan är hur man bär sig åt för att göra detta plagg mer intressant?
Jag skulle vilja understryka att en av fördelarna med att besitta skillz i att sy är att kunna hitta inspiration från alla möjliga håll. Och sedan omvandla det till något som passar en själv.
Just den här gången såg jag ett par tights på en barnavdelning, med en nederdel som påminde om katter.
Just det. Katter.
Jag gillade iden och tänkte därför; varför kan inte jag också få ha ett par svarta tights med katter på?
Svaret är självklart; har du en symaskin, lite tid över och viljan så kan vem som helst få ett par tights med katter på.

IMG_7159

Ingredienser:

75 cm svart trikå

75 cm konstskinn

Resår som passar er midja

En bit vit trikå (jag använde badräcktstyg så det glänser lite)

En bit vlieseline och en bit vliesofix.

Alla tyger hittar ni på Ohlssonstyger.

 

 

Börja med att rita av ett tightsmönster i er storlek. Det finns i många handarbetstidningar. Det går även att köpa på Svenska symönster.

Jag ville ha sidsömmar på mina så jag delade mönstret så det blev ett fram och ett bakstycke. Mät ut från grensömmen hur långt det ska vara till där katterna ska börja. Klipp av mönstret där.

Lägg de övre delarna på trikåtyget, och de undre delarna på konstskinnet. Klipp ut. jag har långa ben, så jag var tvungen att förlänga mina en bit.

IMG_7162 IMG_7164

 

Nu ska vi göra katterna!

Stryk först på fliseline på den övre delen på konstskinnet där kattansikterna ska sys. Klipp ut ögon i det vita tyget och stryk på flisofix. Klipp ut ögonen ock pilla bort skyddspappret.

IMG_7170IMG_7171

 

Placera ögonen där du vill ha dem på konstskinnet och stryk fast. Använd en pressduk så inte skinnet smälter!

IMG_7172

Klipp ut en avlång pupill och sy fast den med smal sick-sack i ögonen. Sy på samma sätt fast en nos, och sick-sacka dit en mun. Byt till vit tråd och sicksacka runt ögonen, och sy morrhår.

IMG_7174 IMG_7187

IMG_7177 IMG_7175

Nu ska vi sy öronen!

Jag använde en linjalspets som mall. Klipp i dubbelt tyg ut fyra öron. Sy ihop dem, klipp smalt och vänd.

IMG_7168 IMG_7169

Sy ihop framstyckernas över och underdelal, med öronen emellan. Gör likadant med bakstyckerna, fast utan öron då :) Sy sedan en smal stickning i skinnets överkant.

IMG_7178 IMG_7179

 

Nu ska sidsömmarna och innerbenssömmasna sys. Här använde jag overlocken. Sedan är det dagt att dra på sig tightsen. Nu kan ni passa på att ta in dem om de inte sitter tillräckligt tight, det gjorde de inte på mig, så jag fick sy in dem en hel del. Nåla även upp dem hur långa de ska vara, och hur högt ni vill att de ska gå i mdjan. Sy en fåll nertill. Jag använde en trestegs sicksack.

IMG_7180IMG_7194

Sy en fåll upptill som är lagom bred till att trä in resårbandet. Jag vek bara ner fållen utan att vika in sömnsmånen. Jag har sytt i detta tyg tidigare och vet av erfarenhet att det inte rispar upp sig, trots maskintvätt.

IMG_7189

Så nu är de klara! =)

IMG_7219 IMG_7218 IMG_7216 IMG_7212 IMG_7206

 

Detta är ett sammarbete mellan mig och Ohlssons Tyger.

3 comments to Kattastrofalt snygga tights! TUT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


ett × = 7

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>